'Hoe overleeft onze relatie de quarantaine?"

Je denkt vast weleens; ‘ik trek het hier niet, ik moet hier weg, ik word hier helemaal gek’ nu je thuis op elkaars lip zit. Heel logisch hoor, dat je zo af en toe je partner het liefst achter het behang wil plakken. 😉

Geactiveerde stressystemen

In deze periode van verwarring waarin alles op zijn kop staat, worden onze stresssystemen geactiveerd en zijn we allemaal op onze eigen manier gevoelig voor zaken. Wat je raakt krijgt je aandacht en daar ervaar je allerlei gevoelens bij. Voor je partner kan hetgeen hem raakt en wat zijn aandacht heeft totaal anders zijn. Zo hebben we allemaal een gefilterde bril op naar de werkelijkheid die onze ervaring kleurt en onze manier van reageren beïnvloedt.

Gefilterde brillen die de werkelijkheid kleuren

De ene persoon vindt het bijvoorbeeld lastig zijn werk los te laten, omdat presteren en uitblinken in werk een belangrijke drijfveer voor hem/haar is. Het maakt hem onrustig en ongeduldig. Een ander type is erg kritisch op zichzelf en anderen en baalt er bijvoorbeeld van dat er niet aan de (eigen) eisen voldaan kan worden. Een derde persoon lijkt de hele dag te lopen piekeren en alle mogelijke doemscenario’s passeren de revue in de hoop ogenschijnlijke controle te krijgen. Nog weer een ander type mens vindt het lastig dat de harmonie verstoord dreigt te raken en is vooral bezig confrontaties te vermijden, ten koste van eigen behoeften. En wat dacht je van de mens die zich het liefste terugtrekt om op zichzelf te zijn en er tegenaan loopt dat daar geen ruimte voor is? Die zal maar samenleven met het dramatische type die alles erger maakt dan het is en vooral gericht is op wat er allemaal ontbreekt nu in het leven. Zou die beter af zijn met een avontuurlijk type dat zich nu beperkt voelt in zijn vrijheid, wil dat alles leuk blijft en geen gezeik wilt horen? Het kan ook nog zijn dat je te maken hebt met een type dat extra dominant wordt in stress; duidelijkheid en controle wil houden en daarbij de baas begint te spelen. Tot slot hebben we nog de eeuwige helper die zich tekort voelt schieten, nu deze anderen minder kan helpen dan gewenst.

Basisbehoeften in het gedrang

Je leest het, ieder heeft zo zijn eigen focus van aandacht, zijn gefilterde bril op naar de werkelijkheid. En je kunt je misschien voorstellen dat de triggers die stress veroorzaaken dan ook net even anders zijn, alsook de onderliggende behoeften die op het spel komen te staan. Behoeften die nu niet een twee drie vervuld kunnen worden. En dat zorgt ervoor dat we humeurig worden, verdrietig, down, kattig of ongeduldig, we een kort lontje hebben of bijna ontploffen. Niet erg bevordelijk voor de relatie, zeker nu je (bijna) geen kant op kunt. Naar jouw idee begrijpt je partner echt helemaal niets van jou en jij begrijpt ook helemaal niets van je partner en dat maakt dat je je nog meer opgesloten voelt zitten.

Basisbehoeften die nu op het spel kunnen komen te staan:

 basisbehoeften 2

 

Vijf tips om je relatie Corona te laten overleven!

Het is juist nu de kunst nieuwsgierig naar elkaar te zijn en niet te gaan invullen voor de ander wat hij zal denken, voelen en doen. Onderstaand alvast vijf tips.

  1. Prik een moment om te bespreken waar je tegenaan loopt nu je thuiszit en welke behoefte je hebt om goed door deze periode te kunnen komen.
  2. Sta voordat je dit gesprek hebt eerst stil bij jezelf. Wat vind je nu lastig en waar maak jij je zorgen over? Welke behoefte die je hebt komt nu in deze situatie onder druk te staan?
  3. Ga vervolgens op jullie afgesproken moment hierover met elkaar in gesprek.
  4. Een manier die goed werkt is je partner zijn hele verhaal te laten doen. Laat de ander helemaal uitspreken over wat lastig is voor hem/haar en welke behoefte onder druk komt te staan. Vat daarna samen wat de ander gezegd heeft en check of dat klopt. Zo niet, dan licht de ander verder toe hoe het voor hem/haar is en vat je weer samen, check je of dit klopt net zolang tot de ander zich (redelijk) begrepen voelt. Dan wissel je en vertel jij wat jij lastig vindt en welke behoefte jij hebt. Je partner vat jouw verhaal samen en checkt of dit klopt net zolang tot jij je gehoord weet.
  5. Ga vervolgens met elkaar in gesprek om te onderzoeken hoe een ieder vorm kan geven aan de behoefte die nu op het spel staat en wat jullie voor elkaar kunnen doen om ruimte te geven aan een ieders behoefte. Maak er afspraken over en evalueer deze regelmatig. Geef daarin aan wat je gewaardeerd hebt en wat er al (een beetje)gelukt is. Sta stil bij wat er aan heeft bijgedragen in wat er al gelukt is en bekijk hoe je daar vandaag en morgen ook weer handen en voeten aan kan geven

Als je het fijn vindt kan ik je daar een invulblad voor opsturen of misschien heb je vragen. Stuur me dan even een mailtje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Heel veel liefdevolle aandacht en ruimte voor jezelf en elkaar gewenst!

Harte groet,

Jaantje Thiadens

actinliefde divider rode draad

Ja, ik meld me graag aan voor de
ACT in Liefde nieuwsbrief

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.