Kompas voor je liefdesleven

Voor ACT in Liefde heb ik op basis van de ACT matrix (van Kevin Polk) een liefdesmatrix ontwikkeld. Deze liefdesmatrix geeft je inzicht in jouw liefdesrelatie en wijst je de weg naar de partner die je het liefste wilt zijn. Tijdens jouw liefdesreis kun je het gebruiken als een praktisch kompas naar groei en verbinding in jouw liefdesrelatie. De liefdesmatrix loopt als rode draad door het boek ‘Leef je mooiste liefdesleven’, de tweedaagse workshop en de training voor coaches en therapeuten die willen werken met ACT in Liefde.

ActinLiefde kompas wegwijzer blancoLogo

Oog actinliefde_kompas_wegwijzer_liefdesleven Het midden: jouw observerende oog

Als we de liefdesmatrix stap voor stap doornemen, beginnen we in het midden. Je ziet een oog dat symbool staat voor de waarnemer in jou. Dat ben jij die voortdurend kan waarnemen in welke kwadrant je zit: wat doe ik, wat denk ik, wat voel en verlang ik? Het oog heeft een hart in het midden, omdat ik je uitnodig om met een liefdevol oog naar het geheel te kijken.

Onderstehelft binnenwereld actinliefde De onderste helft: jouw binnenwereld

Als je met jouw waarnemende oog naar de onderste helft van de matrix kijkt, kijk je naar binnen. Alles onder de horizontale lijn is voor het blote oog niet zichtbaar. Dit is jouw binnenwereld en daarmee eigenlijk jouw privéwereld, want de enige die dit kan waarnemen ben jezelf. Deze wereld bestaat uit jouw gevoelens, gedachten, herinneringen, meningen, hartenwensen, fysieke sensaties en neigingen. In de binnenwereld is het de uitdaging om te accepteren wat je niet kunt veranderen.

Bovenstehelft buitenwereld actinliefde De bovenste helft: jouw buitenwereld

Alles boven de horizontale lijn staat voor alles wat je doet. Dit is jouw buitenwereld, de wereld zoals we hem kunnen waarnemen vanuit onze zintuigen en zichtbaar is. Je zou daar als het ware kunnen filmen wat je doet, ziet en hoort. In de buitenwereld is het de uitdaging om de dingen te doen op een manier waar je achter staat.

Naar elkaar toe bewegen in een relatie_relatiekompas_actinliefde

Rechterkant Kompas act in liefde De rechterhelft: hier wil je naartoe bewegen

Kijk je vanuit het waarnemende oog naar de rechterhelft van de matrix, dan zie je waar je naartoe wilt bewegen. In de verliefdheidsfase zit je vaak aan deze kant: je bent open, aandachtig en nieuwsgierig, je doet je best voor elkaar en ervaart positieve gevoelens.

Rechtsonder Act In Liefde Kompas liefdesleven De rechteronderkant: hoe wil je zijn als partner?

De rechteronderkant: gaat over de vraag wie je wilt zijn als partner en wat je belangrijk vindt in je relatie. Je staat in verbinding met wie je als partner wenst te zijn en hoe je jouw relatie wenst vorm te geven.

Rechtsboven Kompas Act in Liefde liefdeslevenDe rechterbovenkant: wat kan je nu doen om bij te dragen aan je relatie?

De rechterbovenkant gaat om wat je doet in het dagelijks leven om je relatie te verrijken. Wanneer je dit bewust doet, geeft dat een positief versterkend effect op jou en op je relatie.

 ActinLiefde vanweg kompas

Linkerkant kompas act in liefde De linkerhelft: hier wil je van weg blijven

Helaas geeft een liefdesrelatie ook veel ongemak. Je partner begrijpt je bijvoorbeeld niet, of dingen lopen niet zoals je zou willen waardoor je met onvervulde behoeften rondloopt. Hiermee kom je aan de linkerkant van de matrix uit en beweeg je weg van hoe je de relatie zou wensen.

LInkesonderDe linkeronderkant: Welk innerlijk gedoe kom je tegen bij onvervulde behoeften?

De linkeronderkant gaat over de vraag welke gevoelens en gedachten jou in de weg staan als de dingen niet gaan zoals je wenst. Je zou dit ook je innerlijke demonen kunnen noemen. Denk aan gevoelens van frustratie, angst en verdriet die opdoemen als je met onvervulde behoeften rondloopt. Voor je het weet zit je vast in negatieve gedachten over je partner, jezelf en je relatie.

linksboven De linkerbovenkant: Wat doe je in reactie op je mistige binnenwereld?

De linkerbovenkant gaat over de vraag wat je doet als je dit soort gedachten en gevoelens hebt. Hoe reageer je daarop? Meestal zijn we dan namelijk niet de partners die we wensen te zijn. Word je bijvoorbeeld kattig, trek je een muur op, loop je boos weg, houd je je mond maar of verdoof je jezelf met middelen?
Meestal zijn het dingen die de relatie niet ten goede komen. Voor je het weet zit je met elkaar in een negatieve spiraal en beweeg je steeds verder weg van hoe je je relatie ideaal zou zien.

actinliefde divider rode draad

De Liefdesmatrix als rode draad.

De liefdematrix loopt als rode draad door de liefdesworkshop, het werkboek en de trainingen voor coaches en liefdestherapeuten heen.
Will je meer weten over het werkboek Leef je mooiste liefdesleven? Klik hier
Will je meer weten over de workshop? Kijk hier
Will je meer weten over hoe ACT in Liefde in jouw sessies in kan zetten? Klik hier